Hellgrenarna

Vi är Samuel och Rebecca Hellgren och vi ska ut på världens äventyr! 4 månader ska spenderas hos Lutherska kyrkan i Liberia i Västafrika. Vad vi ska göra där? Ganska oklart, det är därför ni ska följa den här bloggen!

Liberia, dag 1: Galet svårt att komma på en rubrik

Kategori: Samuel

(bilder kommer förhoppningsvis senare)

Så har vi nu landat i varma, fuktiga, gröna Liberia.  Det blev spänning från första stund! Efter en obekväm natt i flygplan möttes vi av trippla passkontroller innan vi plötsligt stod utanför terminal A, omgivna av alltför hjälpsamma taxichaufförer och telefonkortsförsäljare. Men vart fanns Laurine som skulle möta oss? Vi stod i flera minuter och spanade efter en skylt med vårt namn på samtidigt som vi avvärjde alla erbjudanden. Vi väntade tio minuter, en kvart, tjugo minuter. Till slut dristade vi oss till att tacka ja till att låna en mobiltelefon av en taxichaufför och ringde vår vän och kontaktperson pastor Thomas Paye. Han förklarade skrattande att han trodde att vi skulle anlända klockan sju på kvällen, och inte på morgonen. Han skulle komma så fort han kunde. Några minuter senare kom denna Laurine och visade oss en bra plats att sitta och vänta på. Då kunde vi slappna av, men fick vänta ytterligare en timme innan Thomas kom. Man blir ganska villrådig när man är strängt avrådd från att acceptera hjälp från någon på flygplatsen, men samtidigt blir överöst av erbjudanden om skjuts och att få låna mobiltelefon när man står där och flackar med blicken.

 Till slut kom alltså vår vän Thomas, och det var ett kärt återseende. Han och hans fru Rufina hälsade oss varmt välkomna till Liberia, sedan bar det av. Det visade sig att vägarna visst var asfalterade, vägen mellan Roberts International Airport och Monrovia var mycket fin och glest trafikerad. Vägen kantades av hus i alla färger och former, allt från enkla hyddor av plåt till maffiga betongstrukturer i regnbågens alla färger, en konsekvens av lite blandade möjligheter till återuppbyggnad efter inbördeskriget.

 Det är förstås många intryck första dagen, men nu på kvällskvisten känner vi oss rätt lugna. Efter att ha fått frukost, sova en stund, köpa liberianskt telefonkort, handla lite vatten och bröd samt fått internet här på Lutheran Guest House känner vi att det blev en lagom första dag, en mjukstart in i tillvaron här (naturligtvis med undantag för den stressfyllda stunden utanför flygplatsen som inledde dagen). 

 Vårt rum ligger alltså i Lutheran Guest House, som är en betongbyggnad med smala gångar, opålitlig elektricitettillgång och gluggar istället för fönster. Men rummet är rymligt med en soffgrupp, kylskåp, AC, ett ganska stort badrum med en toalett som säkert använder 8 liter vatten per spolning. Det känns som ett trevligt ställe att tillbringa dessa nätter, tryggt med dörrvakt och en skön säng. Dessutom har alla vi mött idag varit väldigt trevliga. Vad mer kan man begära?

 

Kommentarer

 • Helena Lindvall säger:

  Hej på er! Roligt att ni har kommit fram på ert livs äventyr. Kommer att följa era dagar och upplevelser här på bloggen. När ni landar i Piteå i vår vill jag så gärna om möjlighet finns att ni kommer till min klass och berättar om er resa. Lycka till! //Helena

  Svar: Ja, det vill vi gärna! Vi får höras om det när det närmar sig.
  Samuel och Rebecca Hellgren

  2013-09-04 | 20:03:58
  Bloggadress: http://levlivetidag.blogspot.com
 • Annika & Jonas säger:

  Skönt att höra att ni kommit fram ordentligt! Här tänker vi på er så det är roligt att kunna läsa bloggen. Många kramar från oss

  2013-09-04 | 22:25:14

Kommentera inlägget här: