Hellgrenarna

Vi är Samuel och Rebecca Hellgren och vi ska ut på världens äventyr! 4 månader ska spenderas hos Lutherska kyrkan i Liberia i Västafrika. Vad vi ska göra där? Ganska oklart, det är därför ni ska följa den här bloggen!

Sanoyea

Kategori: Rebecca

Julhelgen blev en trevlig blandning mellan hemmakärt och liberiskt. Vi fick kämpa för att få fram någon sorts firarkänsla på julafton, eftersom ingen annan firar då. Som tur var hade vi Sebastian på vår sida och vi lyckades få till festmiddagar både på julafton och juldagen. 
 
Men innan det skulle bli partajs fick vi äntligen till stånd en resa som vi skjutit upp av olika anledningar ända sedan första veckan typ. Vi var till en början skeptiska, ska vi åka iväg någonstans för att se något projekt på JULAFTON?!?! Men vi blev väldigt glatt överraskade, Sanoyea (som är en helt annan by än Salayea uppe i Lofa. Jag har blandat ihop dessa två 7 000 000 gånger...) har något helt annat än någon annan by vi varit i. På 1940-talet var det ett gäng missionärer i Sanoyea från Danmark och Amerika. På den tiden fanns det ingen väg utan man åkte båt eller flygplan upp i landet, livet var hårt och det fanns flera gravstenar över barn som bara blev ett år gamla, missionärer åkte för att aldrig mer komma hem till hemlandet. Man dog av Malaria eller andra sjukdomar, eller så var man helt enkelt inte populär och man blev dödad. Sanoyea var dock en blomstrande missionsstation och det syns även om många byggnader förstördes i kriget.
 
 
 
En dansk kvinna Kirsten Jensen startade ett barnhem 1941 som genast fångade vårt intresse. Så tydlig† annorlunda byggnad än något annat vi sett i det här landet. Hon har lämnat spår efter sig lite överallt, bland annat har hon gett namn åt den Lutherska skolan och Biskopen heter D. JENSEN Seyenkoulo eftersom hans pappa var ett av barnen hos Jensen och många döpte sina barn efter henne. Idag används den gamla matsalen som skolsal för lågstadieelever.
 
 
 
Kyrkan byggdes 1943 och är i ungefär samma stil som barnhemmet. Den var låst, men som tur var fanns det en dörr med ribbor så kameran passade perfekt mellan ribborna. Vi var förundrade över att dessa två byggnader klarade sig undan kriget, så lätta att bränna upp liksom...
 
På 50-talet inträffade en tragisk flygolycka med 40 dödsoffer av olika natonaliteter på väg mot Monrovia. Själva platsen ligger mitt i djungeln och är svår att ta sig till, men en minnesplats finns nära staden och den besökte vi. Tyvärr är Liberia generellt väldigt dåliga på att ta till vara på gamla byggnader och ta reda på historier om olyckor och så vidare, så mycket kommer att falla i glömska. Redan nu så har de två personerna som visste mest om flygkraschen gått bort och ingen finns med en speciellt detaljerad historia om vad som hände. Barnhemmet förfaller och är i stort behov av renovering, men pengarna tryter...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: