Hellgrenarna

Vi är Samuel och Rebecca Hellgren och vi ska ut på världens äventyr! 4 månader ska spenderas hos Lutherska kyrkan i Liberia i Västafrika. Vad vi ska göra där? Ganska oklart, det är därför ni ska följa den här bloggen!

Liberia dag 11: Helgtankar från en Rebecca

Kategori: Rebecca

Tjaba!
Vi lever, har det bra och har helg. Igår kväll bjöds vi på middag hos Sebastian tillsammans med ett amerikanskt par som är här som lärare från Peacecorps. Det var så trevligt att vi helt förlorade tidsbegreppet, så vi var då rakt inte hemma förrän halv 2!!! Haha, fast med tanke på att de som bor här i närheten, samt alla tuppar som huserar här, vaknar runt 7 och lever rövare. Att det dessutom är kolsvart efter klockan 23 gör ju att vi har gått och lagt oss innan det varenda kväll här. 
 
Idag har vi knallat runt lite på huvudgatan, Samuel har tvättat sin tvätt(något som skapade stor uppståndelse)
 
Här har vi en tvättande Samuel med publik, kvinnorna från köket Hawa, Bendu och Ellen. Det tillkom människor hela tiden, folk stannade på stigen utanför och som mest var det säkert 15 pers som stod och kommenterade Samuels tvätteknik.
 
Vi har dessutom tagit kort på 7000000 barn som har gått förbi och velat bli fotograferade. Det är väldigt svårt att veta hur man ska bete sig. Det kom 6 småkillar där några hade uppsvällda magar och trasiga byxor och vi satt där med ett Pringlesrör och en brödbulle i kyskåpet. Att vi dessutom får nytt färskt bröd varje dag gör ju att den bullen i kylskåpet hade kanske fått ge vika för den nya och färska i kväll. Så vi gav lite bröd till killarna, och vips kom det fler, de sprang iväg och berättade och fler kom och de stod och tittade på oss ända tills vi gick in. Hur gör man då? Det känns som att man gör fel hur man än gör. 
 
En sak som vi slagits av är hur lite jordbruk man ser till. Saker här växer som ogräs och ingen tar till vara på jorden. En annan grej är att nästan allt ris är importerat, fast det är mycket sankmark och väldigt fuktigt. Är det brist på bra utbildning? Är det kulturellt? Har det med kriget att göra? 
 
Vi kan avsluta med en liten matgrej, så här äter man apelsiner och grapefrukter här, man skalar dem, skär av toppen och trycker och suger ut saften ur frukten. Muchos smarrigt!
 
 

Kommentarer

 • dannemanet säger:

  Asså älskar att det skapar uppståndelse när en man tvättar, man hoppas att det sätter igång en jämställdhets kampanj därnere nu! Ha det fest!

  2013-09-14 | 17:50:09
 • Emma säger:

  hahah tvätta på Samuel! Ni kan ju göra rena showen där nere snart. ;)

  Måste vara väldigt jobbigt med barnen och hur man ska göra. Usch jag förstår att de är svårt. Men ni får se till det ni faktiskt gör och inte på det ni inte gör, om ni förstår. Lät lite halvpuckat men ni hajar nog vinken:)

  2013-09-14 | 23:24:26
  Bloggadress: http://emmasengelskalantliv.blogg.se
 • Elin Risberg säger:

  Hej och KUL att ni bloggar! Och fortsätt ställa svåra frågor, det är viktigt även när man önskar att svaren kom snabbare.

  2013-09-16 | 10:56:40
  Bloggadress: http://addistesfa.wordpress.com

Kommentera inlägget här: