Hellgrenarna

Vi är Samuel och Rebecca Hellgren och vi ska ut på världens äventyr! 4 månader ska spenderas hos Lutherska kyrkan i Liberia i Västafrika. Vad vi ska göra där? Ganska oklart, det är därför ni ska följa den här bloggen!

Vem? Varför? Var? Hur?

Kategori: FAQ

Vilken organisation är ni utsända av, och varför?
Vi åker för Svenska kyrkan, Luleå stift. Detta inom ramarna för ett Sida-finansierat praktikantprogram med syfte att stärka den svenska kunskapsbasen inom internationellt biståndsarbete (torrt och sakligt). Vårt uppdrag från kyrkans sida är att stärka relationerna till Lutherska kyrkan i Liberia (se nedan), ta del av hur deras tro formar deras liv, bidra med det lilla vi kan, och sedan berätta om våra erfarenheter i svenska församlingar och andra sammanhang. 
 
Vilken organisation tar emot er i Liberia?
Det är LCL, Lutheran Church of Liberia. LCL är en liten kyrka med cirka 70 000 medlemmar (av c:a 3,5 miljoner invånare), och blev autonom från ELCA (Evangelical Lutheran Church of America) 1965. Svenska kyrkan och LCL är vänkyrkor, och Luleå stift har särskilt ansvar för att vårda den relationen, vilket är en av anledningarna till vårt besök där. 
 
Hur kom ni på att ni skulle åka till Liberia av alla platser?
Hösten 2012 gick vi på Älvsby folkhögskola, och hade då glädjen att bekanta oss med rev Thomas Paye från Liberia, som då gjorde ett studiebesök på "Swedish folk high school". Vi åt middag tillsammans med honom nästan varje dag i en månad och pratade om allt möjligt. Han inbjöd oss förstås att komma och besöka Liberia, och vi sade att vi skulle göra det så fort vi hade vägarna förbi Västafrika (vilket vi inte på allvar trodde att vi någonsin skulle ha). Några veckor senare tipsade våra lärare oss om att Luleå stift sökte två praktikanter till Liberia, och vi kände oss träffade. Vi ansökte, blev antagna, och där är vi idag. För att sammanfatta: Det var inte direkt något vi hade planerat.
 
Vad ska ni göra där?
Vi vet inte exakt. Uppgifterna kommer vi få på plats, och därför får ni hänga med här på bloggen för att få veta vad vi gör! Men litegrann vet vi: Vi kommer först vara en period på kyrkans teologiska institut (Louis T Bowers Lay Leaders and Ministry Training Center)  i Totota, och sedan på Lutheran Training Institute (en skola med både grundskola och yrkesutbildning) utanför Zorzor. Vi kommer även få ta del av kyrkans arbete med THRP, Trauma Healing and Reconciliation Program, vilket är ett arbete med människor som är psykiskt sargade av kriget på olika sätt. Hur bygger man upp ett land där 75% av kvinnorna har blivit våldtagna? Hur orkar man förlåta när man kanske måste bo granne med mannen som mördade din mamma? 
 
Liberia låter läskigt, är det inte krig där?
Nej. Liberia härjades av inbördeskrig mellan 1989-2003, men sedan dess har man haft två demokratiska val, och har Afrikas första kvinnliga president, Ellen Johnson Sirleaf. Naturligtvis är landet märkt av det långa och mycket grymma kriget, men man befinner sig i en fas av återuppbyggnad. Det ska bli mycket spännande att få ta del av!
 
Vad säger era mammor om att ni åker så långt bort?
De är glada för vår skull, men naturligtvis oroliga. 
 
Jag har följt er blogg ett tag, och det verkar ju ruggigt intressant. Kan ni komma till min församling/min förening/min klass och berätta om er resa efter ni kommit hem i januari?
Ja, mer än gärna! Du kontaktar oss lättast via mail: samuel.j.hellgren(a)gmail.com eller rebecca.hellgren91(a)gmail.com (byt ut (a) mot @). 
 
Liten ordlista/personregister:
Rev. - förkortning för "reverend", en titel prästerna har.
Totota - En medelstor ort cirka 15 mil nordost om huvudstaden.
LCL - Lutheran Church in Liberia
LTB-LLMTC - förkortning för Louis T Bowers Lay Leaders and Ministry Training Center, utbildningcenter för pastorer och lekmän, beläget i Totota.
LTI - Lutheran Training Center internatskola med grundskola upp till gymnasium, plus en avdelning med yrkesutbildning inom olika sorters hantverk. 
Thomas Paye - Direktor på LTI, vår liberianske kontaktperson som vi först lärde känna hösten 2012 när han besökte Älvsby folkhögskola.
Finn Hougaard - Missionär inom Danish Evangelical Mission, lärare på LTB-LLMTC.
Lydia Weagba - Directress på LTB-LLMTC, vår handledare i Totota.
D. Jensen Seyenkulo - Biskop av LCL, "the jungle bishop"
Zorzor - Liten ort i landets nordligaste del, 2 km från LTI
 
Det var lite kort fakta om vad det handlar om, och hur vi förstått situationen. Med reservation för ändringar! 
 

Kommentarer

 • Siv o Maths Jerlström säger:

  Vi kommer att följa er. God (good) luck.

  2013-09-03 | 11:50:31
  Bloggadress: http://hellgrenarna.blogg.se
 • Ulf o Kerstin säger:

  Vi kommer också att följa er.

  2013-09-04 | 18:23:36

Kommentera inlägget här: