Hellgrenarna

Vi är Samuel och Rebecca Hellgren och vi ska ut på världens äventyr! 4 månader ska spenderas hos Lutherska kyrkan i Liberia i Västafrika. Vad vi ska göra där? Ganska oklart, det är därför ni ska följa den här bloggen!

Too cool for school (inte)

Kategori: Samuel

Den här förmiddagen följde vi med Zeambo, mannen som tycks vara den som håller igång precis allt här. Vaktmästare på kyrkans compound, förman för nattvaktstyrkan, fotbollstränare, kyrkvärd och dessutom lärare. Det var i egenskap av lärare vi hängde med honom till den ena av skolorna han undervisar på, Lutheran Parish High School, våra grannar. Vi har fått höra mycket om liberiansk skola, tack och lov infriades det inte med Zeambo, som verkar vara en av de sällsynta lärare som faktiskt bryr sig om barnen lär sig något eller inte. 
 
Första lektionen var english vocabulary med sjunde klass, sedan general science med åttonde klass. Klassrummen är allt annat än inspirerande, känslan är "parkeringshus" snarare än klassrum. Det är naturligtvis en konsekvens av den långsamma återhämtningen efter kriget. Genom dörröppningen på bilden nedan skymtar klassrummet bredvid. Det finns ingen dörr att stänga, vilket innebär att man kan höra två lärare hålla lektion samtidigt om man sitter längst bak. Effektivt å ena sidan, men å andra sidan...
 
Bilden nedan fångar en stor del av pedagogiken. Mycket skrivs på tavlan, vilket eleverna kopierar i sina skrivböcker och sedan memorerar. Läroböcker i övrigt saknas. Eleverna kommer kanske inte ihåg så mycket vad läraren faktiskt säger, men det är mycket duktiga på att memorera från skrivboken, så det gäller att välja vad som skrivs på tavlan. 
 
(Vi glömde ta närbilder av Zeambo, det kommer imorgon! (Nej, vi är inte proffsfotografer/journalister))
 
I övrigt har veckan gått ganska stilla. Nu är vi friska i alla fall, alltid något. Sebastian, den tyske läraren, har åkt till Tanzania för ett par veckor, och vi har fått låna hans elpiano medan han är borta. Mycket, mycket roligt! 
 

Kommentarer

  • Mamma Marianne säger:

    Vad skönt att höra att ni är friska <3 Jag gläds med er över pianot!

    2013-09-27 | 10:58:50

Kommentera inlägget här: